Playstation 5 specs

In dit blog meer info over de Playstation 5 specs. Wat zijn de mogelijkheden met de PS5 en hoe goed zijn de specificaties in vergelijking met de vorige generaties van de Playstation.

Overzicht Playstation 5 specs 

  • CPU: 8x Zen 2-cores op 3,5 GHz
  • GPU: 10,28 TFLOP’s, 36 CU’s bij 2,23 GHz, RDNA 2-architectuur
  • RAM: 16 GB GDDR6
  • Opslag: aangepaste 825 GB SSD
  • Uitbreidbare opslag: NVMe SSD-sleuf
  • Optische drive: 4K Blu-ray-drive

Mark Cerny, een hoofdsysteemarchitect bij Sony, hield op 18 maart een lezing die gebruikers door enkele van de meest opvallende punten van de Playstation 5 hardware en specificaties leidde. In het bijzonder besprak hij over de SSD-configuratie van de PS5 en de 3D-audiomogelijkheden. Daarnaast is er meer verteld over de CPU-, GPU- en RAM-structuur specs van het systeem.

playstation 5 specs

Playstation 5 specs – SSD 

De SSD is het geheime wapen van de Playstation 5 specs. Althans volgens de ontwikkelaars van Epic Games. De PS5 streeft naar een laadsnelheid van 5,5 GB / seconde. In theorie is dat bijna 10 keer sneller dan de PS4. Om kosteneffectief te zijn, zal de standaard harde schijf van de PS5 slechts 825 GB zijn in plaats van 1 TB. Hoewel we het systeem zelf in actie moeten zien voordat we harde conclusies kunnen trekken, suggereren video’s van de game Ratchet & Clank en soortgelijke games dat het systeem binnen enkele seconden hele niveaus zou kunnen laden. Het lijkt er dus op dat de Playstation 5 specs waarmaken wat ze beloven. 

Playstation 5 specs – GPU 

Cerny besprak ook de aangepaste RDNA2, GPU van de PS5 en de fysieke constructie van de CPU van de PS5. De korte versie is dat de control unit (CU) specs op de playstation 5 62% groter is dan die van de PS4, grotendeels door het aantal aanwezige transistors. Dit betekent dat de CPU van de PS5 in staat zal zijn om meer processen efficiënter te routeren.

De GPU zal ook gebruik maken van zowel ray tracing als primitieve shaders, wat zowel het stroomverbruik als het warmtebeheer zal beïnvloeden. In tegenstelling tot de PS4, waarop het stroomverbruik van game tot game enorm kan verschillen, zal de PS5 proberen het stroomverbruik voor elke Playstation 5 game te standaardiseren en bronnen beschikbaar te stellen als dat nodig is. Dit moet oververhitting en overmatig ventilatorgeluid voorkomen. Dat zijn nog eens mooie beloftes en specs voor de Playstation 5. 

Playstation 5 specs – 3D-Audio 

Een van de meest opwindende – maar ook technisch meest veeleisende – specs van de Playstation 5 is de nadruk op 3D-audio. Sommige pc-headsets beschikken al over 3D-audio, maar uiteindelijk wil Cerny dat de PS5 3D-audio levert, ongeacht het platform: tv-speakers, headset of soundbar. De sleutel tot 3D-audio ligt in Head Related Transfer Function, of HRTF. Deze functie brengt het gehoor van een persoon in kaart op basis van de frequentie, richting en het volume van een geluid.

Een patent van Sony suggereert dat de 3D-audio specs van de Playstation 5 tot op zekere hoogte ook dynamisch kan zijn. Het patent beschrijft een “dynamisch AI-audiosysteem” dat reageert op signalen van spelers om de emotionele toestand van een speler te meten en de muziek dienovereenkomstig aan te passen. Dit kan van alles zijn, van het veranderen van het tempo van de muziek tot het gebruik van een geheel ander stuk muziek. Aan de andere kant wordt de PS5 niet specifiek genoemd in het patent, dus dit zou ook meer een experimenteel idee kunnen zijn.

Kortom, de specs voor de PS5 zijn veelbelovend.

Meer vragen over Playstation 5 specificaties?

Voor meer vragen over een van de Playstation 5 specificaties kan je altijd mailen naar info@playstation5blog.nl

Zie hier een overzicht van huidige PS5 aanbiedingen: