Playstation 5 controller

In april 2020 kwam er vanuit Sony groot nieuws. Een radicaal nieuw ontworpen controller die de Playstation 5 zal vergezellen. Hoewel DualSense een vertrouwde knopindeling heeft en het touchpad van de DualShock 4 terugbrengt, lijkt het tweekleurige zwart-witontwerp in niets op een van de voorgaande PlayStation controllers. 

Zoals Sony eerder bevestigde, zal DualSense haptische feedback en adaptieve triggers hebben, die een realistisch gevoel zullen geven van bijvoorbeeld rijden door modder of het afvuren van een pijl en boog. De Share-knop van de controller is vervangen door een nieuwe Create-knop, die volgens Sony nog meer manieren biedt om je favoriete playstation 5 gameplay momenten eenvoudig vast te leggen en te delen via de controller.

DualSense heeft ook een ingebouwde microfoon, waarmee je met vrienden kunt praten zonder dat je jouw gamingheadset hoeft te zoeken. De lichtbalk van de controller omgeeft het touchpad, waardoor je het beter kunt zien. Daarnaast wordt het witte ontwerp mooi aangevuld. 

Hierbij een link naar de Playstation 5 controller

playstation 5 controller

PS5 Controller

Hideaki Nishino – Senior Vice President Platform Planning & Management over de Playstation 5 controller. ‘’We hebben een spannende mijlpaal bereikt met PlayStation 5, nu we onze nieuwe controller in zijn definitieve ontwerp gaan verzenden naar ontwikkelaars die de unieke functies ervan in hun games implementeren. Maar eerst wilden we dat iedereen in de PlayStation-community een eerste blik op de DualSense ™ draadloze controller zou werpen en onze visie zou horen over hoe de nieuwe controller meer van je zintuigen zal boeien terwijl je interactie hebt met de virtuele werelden in Playstation 5- games. De functies van DualSense, samen met PS5’s 3D AudioTech, zullen spelers een nieuw gevoel van interactie bezorgen.

Dualshock

Toen de Playstation 4 in 2013 werd gelanceerd, kreeg de DualShock 4 draadloze controller veel positieve feedback van gamers en ontwikkelaars omdat ze de beste PlayStation controller tot nu toe waren, en voor het introduceren van toekomstgerichte functies zoals de Share-knop. Dit bracht ons bij de volgende vraag: hoe bouwen we voort op dat succes?

Nieuwe functionaliteiten

Na goed nadenken hebben we besloten om veel van wat gamers leuk vinden aan de DualShock 4 controller intact te houden voor de playstation 5, terwijl we ook nieuwe functionaliteiten toevoegen en het ontwerp verfijnen. Op basis van onze discussies met ontwikkelaars kwamen we tot de conclusie dat het gevoel van aanraking in gameplay, net als bij audio, bij veel games niet zo belangrijk is geweest. We hadden een geweldige kans met PS5 om te innoveren door gamemakers de mogelijkheid te bieden om te ontdekken hoe ze dat gevoel van onderdompeling kunnen versterken met onze nieuwe controller. Daarom hebben we haptische feedback aangenomen, die een verscheidenheid aan krachtige sensaties toevoegt die je voelt als je speelt, zoals de langzame korreligheid van autorijden door modder. We hebben ook adaptieve triggers in de L2- en R2-knoppen van DualSense geïntegreerd, zodat je echt de spanning van je acties kunt voelen, zoals wanneer je een boog trekt om een ​​pijl te schieten.

Ontwerp

Dit bood ons een spannende uitdaging om een ​​nieuwe controller voor de playstation 5 te ontwerpen die voortbouwt op de huidige generatie, rekening houdend met de nieuwe functies die we toevoegen. Met adaptieve triggers moesten we bijvoorbeeld bedenken hoe de componenten in de hardware zouden passen, zonder het een lomp gevoel te geven. Ons ontwerpteam werkte nauw samen met onze hardware-ingenieurs om de triggers en actuatoren te plaatsen. De ontwerpers waren toen in staat om de lijnen te trekken van hoe de buitenkant van de controller eruit zou zien en aanvoelen, met een uitdaging om de controller kleiner te laten voelen dan hij er in werkelijkheid uitziet. Uiteindelijk hebben we de hoek van de handtriggers gewijzigd en ook enkele subtiele updates aan de grip aangebracht. We hebben ook goed nagedacht over manieren om een ​​sterke batterijduur te behouden voor de oplaadbare batterij van DualSense en om het gewicht van de playstation 5 controller zo veel mogelijk te verminderen toen er nieuwe functies werden toegevoegd.

Playstation 5 controller knoppen 

Voor de playstation 5 controller knoppen zul je merken dat er niet langer een ‘Share’-knop is zoals we hadden met DualShock 4. Maak je geen zorgen – hij verdwijnt niet meer. We hebben in feite voortgebouwd op het succes van onze eerste Share-knop in de branche om u een nieuwe functie voor de knop te bieden. Met Create pionieren we opnieuw nieuwe manieren voor spelers om epische gameplay-inhoud te maken die ze met de wereld kunnen delen of gewoon voor zichzelf kunnen genieten. We zullen meer details over deze functie hebben naarmate we dichter bij de lancering komen.

PS5 Controller – Ingebouwde microfoonarray 

DualSense voor de PS5 controller voegt ook een ingebouwde microfoonarray toe, waardoor spelers gemakkelijk kunnen chatten met vrienden zonder een headset – ideaal om snel in gesprek te gaan. Maar als je van plan bent om voor langere tijd te chatten, is het natuurlijk goed om die headset bij de hand te hebben.

ps5 controller

Kleuren playstation 5 controller

Laten we het nu hebben over de kleuren voor de playstation 5 controller. Traditioneel hebben de basiscontrollers een enkele kleur. Zoals je kunt zien, gingen we deze keer een andere richting in en kozen we voor een tweekleurig ontwerp. Bovendien hebben we de positie van de lichtbalk gewijzigd, waardoor deze een extra pop krijgt. Op DualShock 4 zat het bovenop de controller; nu zit het aan elke kant van het touchpad, waardoor het een iets grotere look en feel krijgt.

Testen en mockups

In totaal hebben we de afgelopen jaren verschillende concepten en honderden mockups doorgenomen voordat we tot dit definitieve ontwerp voor de PS5 Controller kwamen. DualSense is getest door een breed scala aan gamers met verschillende handmaten, zodat we het comfortniveau kunnen bereiken dat we wilden, met een geweldige ergonomie. Ons doel met DualSense is om gamers het gevoel te geven dat ze in de gamewereld worden getransporteerd. We willen dat gamers het gevoel hebben dat de controller een verlengstuk van zichzelf is tijdens het spelen.

Playstation 5 controller prijs

De playstation 5 controller prijs ligt ongeveer rond  de 70 euro. Dit is wel iets duurder dan de PS4 Dual Shock, maar zoals je hebt kunnen lezen in dit blog kan deze controller een stuk meer. 

Playstation 5 controller kleuren 

Verwacht wordt dat de controller voor de PS5 in de volgende kleuren uit wordt gebracht:

  • Wit > Bestel hier de witte PS5 Controller
  • Zwart > Bestel hier de zwarte PS5 Controller
  • Grijs > Bestel hier de grijze PS5 Controller

Slotwoord Playstation 5 controller

Het slotwoord van de CEO van sony over de Playstation 5 controller:

“DualSense markeert een radicale afwijking van ons eerdere aanbod van controllers en laat zien hoe sterk we het vinden om een ​​generatiesprong te maken met PS5. De nieuwe controller, samen met de vele innovatieve functies van PS5, zullen games transformeren en onze missie bij PlayStation voortzetten om de grenzen van het spel te verleggen, nu en in de toekomst. Aan de PlayStation-community wil ik je oprecht bedanken voor het delen van deze spannende reis met ons op weg naar de lancering van PS5 in het najaar van 2020. 

– Jim Ryan, President en CEO, Sony Interactive Entertainment

Hierbij een link naar de Playstation 5 controller